Skip to content
Αρχική arrow Θέματα arrow Νομοθεσία arrow ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Ο Ν. 3853/2010 ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΠΑΓΓ. ΣΤΕΓΗΣ (αρ.43)!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Ο Ν. 3853/2010 ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΠΑΓΓ. ΣΤΕΓΗΣ (αρ.43)! Εκτύπωση E-mail
01.07.10
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 90Α με διάφορες μεταβατικές προσθήκες (παραιτήσεις-διατηρητέα) ο ν.3853/2010 που τροποποιεί μεταξύ άλλων το άρθρο 43 του Π.Δ 34/1995, για τη καταγγελία επαγγελματικής μίσθωσης απο πλευράς μισθωτή, αλλά χωρίς να καταλαμβάνει τις ήδη ασκηθείσες καταγγελίες.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 43 του πδ.34/1995, ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει μία μίσθωση πριν από τη συμβατική ή νόμιμη λήξη της, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Η καταγγελία πρέπει να είναι έγγραφη και να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στον εκμισθωτή.

2. Για να είναι έγκυρη πρέπει να έχει παρέλθει ένα έτος από την έναρξη της μίσθωσης.

3. Η μίσθωση λύνεται τρείς μήνες μετά την ημέρα της κοινοποίησης της καταγγελίας.

4. Κατά την απόδοση του ακινήτου στον εκμισθωτή ο αποχωρών μισθωτής οφείλει να καταβάλει στον εκμισθωτή αποζημίωση ύψους ενός μηνιαίου μισθώματος.

5. Αν τηρήσει όλα τα ανωτέρω, δικαιούται σε επιστροφή της εγγύησης που έχει καταβάλει, αφού εξοφλήσει πρώτα κάθε άλλη εκκρεμότητα.

6. Αν δεν τα τηρήσει, η μίσθωση δεν λύνεται και ο μισθωτής εξακολουθεί να οφείλει όλα τα επόμενα μισθώματα μέχρι τη λήξη της μίσθωσης.

 

 Διαβάστε το κείμενο της νέας ρύθμισης του νόμου...

 

 

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΩΤΗ.

Το άρθρο 43 αποτελούσε πάντοτε ανωμαλία στο χώρο του δικαίου, γιατί πρώτον καθιέρωνε πάντοτε ιδιαίτερα άνιση και μονομερή προστασία στην πλευρά των ενοικιαστών (24 ενοίκια η αποζημίωση του ενοικιαστή, 4 του ιδιοκτήτη, το οποίο τώρα μειώνεται σε ένα) και δεύτερον καταρράκωνε την έννοια του "pacta sunt servanda", ευλογώντας το "είπα-ξείπα, κλπ...". Η εφαρμογή του αφορούσε στην ουσία κυρίως τους ισχυρούς και φερέγγυους ενοικιαστές, οι οποίοι τώρα γίνονται ακόμη ισχυρότεροι απέναντι στους ιδιοκτήτες. Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό της να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί. Το αρνητικό είναι ότι η διάταξη θα διευκολύνει τους παλαιούς μισθωτές που επιθυμούν να αποχωρήσουν από υπάρχουσες μισθώσεις χώρων που δεν τους εξυπηρετούν πλέον. Το θετικό μπορεί να είναι στο να υπερνικήσουν τους δισταγμούς τους για σύναψη νέων μισθώσεων όσοι υποψήφιοι νέοι ενοικιαστές ενδιαφέρονται να μισθώσουν εμπορικούς χώρους για να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, αλλά δεν θα ήθελαν αυτό να συνεπάγεται μακροχρόνιες μισθωτικές υποχρεώσεις σε βάρος τους, αν η επιχειρηματική πορεία δεν αποδειχθεί η αναμενόμενη. Η τελική όμως εμβόλιμη τροπολογία για την ανατροπή των εγκύρων παραιτήσεων των "μεγαλοενοικιαστών" ακινήτων και ιδιαίτερα διατηρητέων, "καταργεί" στην ουσία κάθε έννοια σεβασμού στο δίκαιο, στη συμβατική νομιμότητα και στον ίδιο το θεσμό της ιδιοκτησίας, και μεταβάλει το θεσμό της μίσθωσης κυριολεκτικά σε "ξέφραγο αμπέλι"... 

 

Εν τω μεταξύ 22 ελληνικές και ξένες εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς και τρεις επαγγελματικές ενώσεις, απέστειλαν στην Υπουργό Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους για την «αιφνίδια προσθήκη, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, στο άρθρο 17 του Νομοσχεδίου για την Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις, των όρων που αναφέρονται στο δικαίωμα καταγγελίας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή παρότι έχει παραιτηθεί από το δικαίωμά του αυτό, καθώς και στο δικαίωμα καταγγελίας σε περιπτώσεις μισθώσεων διατηρητέων ακινήτων», επισημαίνοντας τις «καταστροφικές και αντιαναπτυξιακές συνέπειες που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία».

 

Διαβάστε το κείμενο διαμαρτυρίας των 22 φορέων..

 

Τελευταία ανανέωση ( 01.07.10 )
 
 
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican


Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων
 

mobile unfaithful wife messages stealth site ios spying on someones phone withoit them kmowing i spy phone software gps tracking on phone trace cell phone location sms spy here is spymobile legit link press what do you do when your husband cheats spy mobile biz review spy cell phone gps locator spy untuk android cell phone listening software youtube to mp3 spyware for mpcs prepaid alcatel cell phone iphone text spy apps how download cell phone spy data extractor android how to hack someone whatsapp cell phone monitoring on non smartphone spy dialer for cell phones spy app no jailbreak do r mobile have a spy application cell phone spy programs reviews top galaxy note 3 spyware whatsapp spy Конь с большой буквы К